КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Вода є життєво важливою поживною речовиною для собак, як і для людей. Собакам потрібно пити воду щодня, оскільки вона допомагає регулювати температуру тіла, підтримувати роботу органів, змащувати суглоби та сприяти травленню. Без води, організм собаки сильно зневодниться і собака помре, якщо його вчасно не лікувати.

Ось чому так важливо розпізнати ознаки зневоднення у собак, щоб ви могли надати їм належне лікування. Ось що вам потрібно знати.

Зневоднення організму у собак

Зневоднення виникає, коли собака втрачає більше рідини, ніж споживає. Вода може втрачатися через задишку, дихання, сечовипускання, дефекацію, блювоту і навіть випаровування через подушечки лап.

Коли собака зневоднюється, він починає втрачати здатність регулювати температуру свого тіла.

Зневоднення також викликає порушення електролітів. Собаки, які страждають від зневоднення, часто мають низький вміст натрію, хлоридів і калію. Ці електроліти важливі для транспортування поживних речовин у клітини по всьому тілу. Вони також сприяють роботі м’язів і нервової активності.

Чому зневоднення у собак є серйозною проблемою?

До зневоднення у собак потрібно поставитися серйозно. Якщо у вашого собаки з’являються будь-які ознаки зневоднення, запропонуйте йому невелику кількість води та негайно зателефонуйте до місцевої ветеринарної лікарні або ветеринарної лікарні швидкої допомоги.

Сильне зневоднення може бути небезпечним для життя, оскільки воно може призвести до відключення органів, таких як серце, печінка та нирки, через зниження серцевого викиду та поганий кровообіг у всьому тілі.

Цуценята більш схильні до зневоднення через маленьку масу тіла. Вони мають багато енергії і потребують великої кількості води, щоб залишатися зволоженими протягом дня.

Ознаки зневоднення у собак і цуценят

Ось кілька швидких тестів, які ви можете зробити вдома, і речі, які ви можете перевірити, щоб побачити, чи не зневоднений ваш собака.

Шкірний щипковий тест (шкірний намет)

Ви можете перевірити наявність зневоднення, перевіривши еластичність шкіри собаки. Для цього обережно натягніть частину в’ялої шкіри собаки на задній частині шиї або над лопатками, а потім відпустіть її.

У добре зволожених собак в’яла шкіра повинна миттєво повернутися у вихідне положення. Шкіра зневоднених собак займе більше часу, щоб повернутися на місце, і матиме вигляд намету над шиєю або плечима. Це називається шкіряним наметом.

Липкі, тьмяні ясна

Якщо ваша собака дозволяє вам заглядати їй у рот, перевірте її ясна. У добре зволоженого собаки вони повинні бути рожевими, блищати і здаватися вологими. Доторкніться до ясен. Якщо палець прилипає до них, то кажуть, що ясна липкі. Це ознака зневоднення.

Сухість в носі

Ніс собаки повинен бути вологим. Якщо ніс вашої собаки сухий, це може бути ознакою зневоднення або іншої медичної проблеми, наприклад, шкірної інфекції.

Густа, тягуча слина

Нормальна слина з рота собаки повинна бути рідкою і водянистою. Коли собака зневоднена, її слина зазвичай густа та мотузяна і прилипає до рота.

Запалі очі

Це часто є ознакою сильного зневоднення, яке виникає, коли кількість рідини в жирових подушечках за очима зменшується і змушує очі занурюватися в очниці.

Зниження рівня енергії (млявість)

Собаки, які зневоднені, стають слабкими і схильні валятися. Їм не цікаво грати, бігати, стрибати. Замість цього вони намагаються зберегти свою енергію, щоб запобігти погіршенню зневоднення.

Надмірне часте дихання

Собаки зазвичай хекають, щоб охолодитися. Якщо ваш собака задихається більше, ніж зазвичай, це може бути ознакою зневоднення, але також може вказувати на біль, занепокоєння або хронічне захворювання, яке називається хворобою Кушинга. Попередьте вашого ветеринарного лікаря, якщо задишка собаки посилилася.

Що робити, якщо собака зневоднений

Якщо ви підозрюєте, що у вашого собаки лише легке зневоднення, тому що у нього липкі ясна, але немає інших симптомів (немає млявості, блювоти, діареї або зниження апетиту), запропонуйте йому пити невелику кількість прохолодної води. Не давайте відразу великий об’єм води, так як собака може занадто швидко випити її і вирвати.

Для маленької собаки давайте по 1 чайній ложці води кожні кілька годин. Для собак середніх і великих порід пропонуйте від 1 столової ложки до 1/4 склянки кожні кілька годин.

Якщо ваш собака виглядає помірно або сильно зневодненим і має інші симптоми, як-от млявість, зменшення або прискорене сечовипускання, блювоту або діарею, або він не їв протягом 24 годин, негайно зателефонуйте до місцевого ветеринарного лікаря або ветеринарної лікарні швидкої допомоги.

Надайте будь-яку важливу інформацію, наприклад, чи перебував ваш собака на вулиці в спеку протягом певного часу або чи є у вашого собаки будь-які симптоми (вкажіть, які симптоми та як часто вони виникають).

Причини зневоднення у собак різного віку

Існує безліч причин зневоднення у собак різного віку. Ось деякі з найпоширеніших.

Тепловий удар

Це коли температура тіла собаки піднімається вище 41° за Цельсієм через сильний тепловий вплив. Може бути викликано перебуванням у закритому транспортному засобі, напруженими фізичними вправами або безперервною судомною активністю.

Ніколи не залишайте собаку (або будь-яку домашню тварину) у закритому транспортному засобі, навіть якщо на вулиці температура +25С. У собак все ще може розвинутися тепловий удар протягом 15-20 хвилин у закритому транспортному засобі з такою погодою, навіть якщо вікна не повністю закриті.

Собаки більш схильні до теплового удару, якщо вони належать до порід із надмірною вагою або брахіцефалів (з короткою мордою/плоскою мордою), але всі собаки перебувають у групі ризику. Найкраще залишити собаку вдома, якщо ви не можете запустити кондиціонер у своєму автомобілі та забезпечити доступ до води, навіть якщо ви плануєте дуже швидко повернутися.

Постійна блювота та/або діарея

Коли собака з різних причин має постійну блювоту та/або діарею, вона швидко втрачає рідину в блювотних масах або під час діареї.

Будь-який собака, у якого тривала блювота та/або діарея протягом 24 годин або більше, повинен бути негайно доставлений до ветеринарної лікарні.

Собаки, які втрачають рідину в організмі через блювоту та діарею, не можуть пити достатньо води, щоб поповнити втрату рідини, і у них розвинеться сильне зневоднення, якщо їх не лікувати швидко.

Недостатня кількість води

Якщо собаці не забезпечити достатню кількість води для задовільнення щоденної потреби у воді, він отримає зневоднення. Щодня перевіряйте миски з водою собаки як всередині, так і зовні будинку, щоб переконатися, що вони наповнені свіжою чистою водою.

Хронічні захворювання

Собаки із захворюваннями нирок, хворобою Кушинга або діабетом, як правило, зневоднені та часто п’ють більше води, ніж зазвичай. Навіть при збільшенні споживання води собаки з цими хронічними захворюваннями все одно швидко зневоднюються.

Переконайтеся, що вода є легкодоступною для собаки. Корисно годувати собаку консервами, оскільки це допомагає збільшити кількість рідини, яку споживає собака.

Якщо ваша собака раптом почав пити та мочитися більше, ніж зазвичай, або є проблеми з сечовипусканням у будинку, запишіться на прийом до ветеринара, щоб визначити основну причину цих симптомів.

Причини зневоднення у цуценят

Крім попередніх причин, це деякі поширені причини зневоднення у цуценят.

Парвовірус

Парвовірус – це висококонтагіозний кишковий вірус, який часто викликає млявість, зниження апетиту, сильну криваву блювоту і діарею.

Цуценята з парвовірусом зазвичай зневоднюються через постійну блювоту та діарею, які викликає цей вірус. Щоб захистити цуценя від парво, зробіть йому щеплення від цього вірусу та тримайте його подалі від громадських місць до повної вакцинації.

Кишкові паразити (глисти)

У цуценят частіше діагностують кишкових паразитів в порівнянні з дорослими собаками. Це пов’язано з тим, що цуценята, як правило, заражаються найпоширенішими паразитами (анкілостомами та аскаридами) через молоко матері під час годування.

Вони також більш схильні підхоплювати паразитів у навколишньому середовищі до того, як стануть достатньо дорослими, щоб почати приймати профілактику дирофіляріозу, яка захищає від кишкових паразитів.

Цуценята також мають слабшу імунну систему і зазвичай виявляють симптоми паразитів швидше, ніж дорослі собаки. Однак собаки будь-якого віку схильні до кишкових паразитів. Найпоширенішими кишковими паразитами є анкілостоми, аскариди, власоглави, стрічкові черв’яки, лямблії та кокцидії.

Якщо у вас є цуценя або дорослий собака, у якого блювота або діарея, і вони не проходять профілактику дирофіляріозу, перевірте кал собаки у ветеринарній лікарні на наявність кишкових паразитів. Більшість паразитів неможливо побачити в калі або блювотних масах неозброєним оком. Ветеринарний лікар зможе знайти яйця кишкових паразитів у калі за допомогою мікроскопа.

Обструкція чужорідним тілом (поїдання каміння, іграшок тощо)

Цуценята дуже цікаві до всього. Вони інстинктивно не знають, що їм слід і чого не можна їсти. Цуценята і навіть деякі дорослі собаки схильні їсти такі речі, як каміння, килим, шкарпетки тощо.

Коли собака з’їдає чужорідний предмет, вона намагається пройти через шлунково-кишковий тракт, але має схильність застрявати. Якщо чужорідний предмет застрягне в шлунково-кишковому тракті, він також перешкоджатиме проходженню їжі або води. Це називається шлунково-кишковою непрохідністю.

Блювота їжею та водою протягом 30 хвилин після їжі або пиття є поширеним явищем, коли собака має перешкоду. Це може швидко призвести до сильного зневоднення. Якщо ваш собака не може утримувати їжу чи воду, або ви бачите, що ваш собака їсть те, що йому не слід, негайно зателефонуйте місцевому ветеринару або ветеринару швидкої допомоги.

Лікування зневоднення у собак

Більшість собак, які зневоднені, потребують медичної допомоги. Причину зневоднення необхідно визначити за допомогою ретельного збору анамнезу, фізичного огляду (перевірка температури тіла, частоти серцевих скорочень і частоти дихання) та діагностичних тестів (перевірка кишкових паразитів, рентгенографія черевної порожнини, аналіз сечі та/або звичайний аналіз крові).

Ці тести перевірять наявність теплового удару, причин блювоти/діареї та хронічних захворювань, таких як захворювання нирок та діабет.

Ветеринари лікують зневоднення собаки, вводячи підшкірні рідини (рідини, які потрапляють під шкіру) або внутрішньовенні рідини (рідини, які вводяться у вену через внутрішньовенний катетер).

Ці рідини замінять рідину, яка була втрачена, а також лікуватимуть будь-який електролітний дисбаланс. Тяжкість і причина зневоднення визначають, який метод заміщення рідини буде найкращим для досягнення регідратації. Ветеринар також повинен лікувати основну причину зневоднення.

Як уберегти собаку від зневоднення

Завжди майте в наявності достатню кількість чистої води.

Дуже важливо, щоб миска з водою вашого собаки була наповнена протягом дня свіжою чистою водою. Щодня контролюйте споживання води собакою, щоб переконатися, що собака п’є нормальну кількість води.

У середньому собака повинна випивати 20 грам води на 1 кг ваги тіла на день. Це дорівнює 3 склянкам води щодня для собаки вагою близько 12кг. Ви можете використовувати цей розрахунок, щоб отримати приблизну оцінку того, скільки води ваш собака зазвичай повинен пити на день, виходячи з маси тіла.

Забезпечте більше води, коли ваш собака тренується або якщо він перебуває на вулиці в жарку чи вологу погоду.

Обмежте час перебування собаки на свіжому повітрі, коли на вулиці спекотно або волого. Не залишайте собаку в машині. Найкраще тримати собаку в кондиціонованому середовищі подалі від спеки, щоб уникнути можливого теплового удару.

Будьте в курсі щеплень та профілактики паразитів.

Тримайте собаку в курсі вакцин і профілактики дирофіляріозу та бліх/кліщів, щоб мінімізувати ризик інфекційних захворювань і паразитів.

Слідкуйте за тим, що їсть ваша собака.

Не дозволяйте собаці їсти те, що вона не повинна їсти (жирну їжу, призначену для людей, предмети в будинку або на вулиці, недоїдки зі столу, сміття, токсичні речовини).

Регулярно водіть собаку на огляди.

Раз на рік здавайте собаці аналіз крові та сечі як скринінговий тест, щоб перевірити наявність захворювань нирок, діабету, панкреатиту та інших захворювань, які можуть призвести до зневоднення. Для літніх собак краще брати їх кожні 6 місяців.

 

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;

Відгуки

У Вас работает врач от Бога, Елена Васильевна Марчук, с того света спасла нашего котомалыша. Всё время с нами на связи, все время следила за лечением, поддерживала. Только благодаря вашему профессионализму, наш малыш жив. Спасибо Вам огромное, за ваш труд.
Хочу выразить огромную благодарность врачам клиники за мою вредную любимую кошечку! У вас золотые руки и сердца! Езжу сюда уже около полутора лет и очень рада, что в свое время нашла эту клинику и доверила свое любимое животное ее специалистам. Врачи профессионалы своего дела, клиника обеспечена хорошим оборудованием для полноценного обследования вашего питомца, своей лабораторией, руководство заботится о комфортных условиях и надлежащем уходе за животными в стационаре.
Хочу выразить огромную благодарность Марчук Е., объездив много клиник, нашли спасение-внимание, забота, консультации дистанционно, правильно подобранное лечение и результат- кошь, которой давали от силы 6 месяцев-ОЖИЛА. Желаю Вам множество благодарных пациентов!

Записатись на прийом можно  за телефонами

+38 (050) 888-03-47;
+38 (093) 300-04-09;